Muziek

De muziek is te gebruiken als achtergrondmuziek tijdens de mindfulnessoefeningen. Ook kan de muziek gebruikt worden als mindfulnessoefening 49: aandachtig luisteren.

De lengte van de nummers staat steeds vermeld. Daarnaast is bij elk nummer verdere informatie te vinden over de artiesten, de muziek, de componist of andere wetenswaardigheden die je met de kinderen kunt delen.

Mijn grote dank gaat uit naar alle musici die hun muziek beschikbaar stelden.

Sandra de Bruin met Hans & Jonne Damen


Sandra de Bruin studeerde klasiek piano aan het conservatorium in Amsterdam. Als pianiste speelde ze veel voorstellingen met klassieke ensembles en professionele jeugdtheatervoorstellingen in Europa, Hong Kong, Canada en Amerika (waaronder op Broadway in New York).
In dit nummer werkt Sandra samen met Hans en Jonne Damen. Jonne zingt en is 16 jaar. Hans is Jonnes vader en heeft de opnames gemaakt.

Website en contact
www.sandradebruin.nl

      Om namah shivajah

Duur: 6:26
Componist: Sandra de Bruin
Instrumenten: piano & zang
Verdere informatie: De mantra kun je als je wilt met de kinderen meezingen. Meer informatie over Mantra’s is te vinden op pagina 104 in het boek.
Tekst: Om Na Ma Shi Va Ya

Oscar Rodrigues


Oscar Rodrigues studeerde gitaarmuziek aan het conservatorium en is muziekdocent bij Casa da Música en Curso de Música Silva Monteiro in Porto (Portugal). Dit nummer werd speciaal voor Spelen in Stilte gemaakt.
Webpagina Oscar Rodrigues
Email: oscarmsrodriques@gmail.com

      Mindfulness

Duur: 14:28
Componist en uitvoering: Oscar Rodriques
Gecomponeerd in: 2019
Instrument: computer

Petros Stergiopoulos


Petros Stergiopoulos studeerde cum laude af aan het concervatorium in Athene in 2002. Nu is hij docent fluit en kamermuziek, concert solist en lid van diverse ensembles voor kamermuziek. 
Website: www.plagiavlia.wixsite.com/aeonas
Contact: plagiavlitis@yahoo.com 

      A Tribute to Astor

Duur: 2:46
Componist: Petros Stergiopoulos
Gecomponeerd in: 2003
Instrument: Dwarsfluit
Extra informatie: Dit nummer is een aandenken aan de componist Astor Piazzolla (1921-1992) waarin de sfeer van Piazolla’s composities te horen is.

Rallion


Rallion is een eigentijds folk trio uit Schotland. Ze brengen verschillende muzikale invloeden samen om hun muziek te creëren. Viool: Fiona Cuthill, zang: Marieke McBean, gitaar en bouzouki: Stevie Lawrence.
Website: www.rallion.co.uk Contact: info@rallion.co.uk
Foto: Ken Thomson
Beide nummers zijn met wat meer tempo dus goed te gebruiken voor oefeningen met meer beweging of om te luisteren (49).

      The Jolly Robber

Duur: 4:22
Dit is een traditioneel Engels volksliedje, gearrangeerd door Rallion in 2016
Instrumenten: zang, gitaar, viool, bodhran (een speciaal soort trommel)
Componist: het lied is geschreven door de Schotse liedjesschrijver Robert Tannahill
Gecomponeerd in: de 18e eeuw.
      Hey Donald

Duur: 3:11
Dit is een traditioneel Engels volksliedje, gearrangeerd door Rallion in 2016
Instrumenten: zang, gitaar, viool, bouzouki
Componist: dat weet niemand!

Dennis Kivit


Dennis Kivit maakte al op het Hilversums Conservatorium waar hij jazz-zang en -gitaar studeerde, kennis met yoga en meditatie. Een jazzmusicus is constant in het hier en nu, en luistert naar wat er zich aandient om daar muzikaal op te reageren. Ook tijdens de spellessen op de kleinkunstacademie leerde hij te reageren op dat wat er zich in het moment aandient: ‘To be, or not to be.’
Na het Conservatorium en de Kleinkunstacademie stond Dennis in alle theaters van Nederland met Carré als hoogtepunt.  Hij kreeg een gouden dubbelCD voor ‘les Miserables’ en zong bij a-capella groep Montezuma’s Revenge, waarmee hij in binnen- en buitenland optrad voor radio en televisie. Afgelopen jaren gaf Dennis les aan diverse Nederlandse conservatoria en toerde hij met eigen theaterprogramma’s als Zing The Beatles en Durf! door het land.
Tegenwoordig werkt Dennis vooral als singer/songwriter en geeft hij geleide meditatieconcerten door het hele land, o.a. in samenwerking met Tijn Touber.
Websites en contact: www.zenmetden.nl & www.dezanger.nl

      Adem door je hart

Duur: 3:53
Componist: Dennis Kivit
Gecomponeerd in: 2016
Instrumenten: gitaar en zang

Heleen en Martine Nijenhuis


Heleen en Martine zijn zussen en spelen veel samen. Zij spelen graag in een iets lagere stemming, 432 Hz, afgestemd op de natuur en op ons hart. 432 Hz was een gebruikelijke stemming in de tijd van Mozart en Beethoven, ook gebruikt door de beroemde vioolbouwer Stradivarius. De viool van Martine klinkt er veel warmer door. Muziek die je dichter bij jezelf en bij elkaar brengt!
De nummers zijn afkomstig van de CD ‘Joy’, te bestellen via mnijenhuis@tele2.nl.
Website: healing-music.nl

      Gymnopedie

Duur: 3:05
Componist: Erik Satie
Gecomponeerd in: 1888
Instrumenten: viool en piano
Ondertitel: Walvissen
      To a Wild Rose

Duur: 2:35
Componist: McDowell
Gecomponeerd in: 1896
Instrumenten: viool en piano
Ondertitel: Winterkoninkje

Jan Kuiper

Jan Kuiper reisde de afgelopen 40 jaar over de hele wereld als Jazz gitarist. Zijn gitaarcarrière begon op zijn 15de toen hij voor het eerste een gitaar in handen kregen. Op zijn 20ste maakt hij de keuze om professioneel gitarist te worden.
Sinds 1999 is Jan Kuiper naast musicus ook een fervent beoefenaar van Yoga. Als Yogi volgde hij lessen bij alle grote meesters van deze tijd, o.a. Robert Boustany en David Swenson. De combinatie van Yoga en Muziek heeft hij prachtig samengebracht in het concept Yoga in Concert: yogalessen in het theater met livemuziek. De agenda is te vinden op onderstaande website.
In 2013 publiceerde Jan Kuiper zijn eerste boek over Yoga, Muziek en Meditatie: Leven met een glimlach.
Website en contact: www.jankuiper.com

 

Componist: Jan Kuiper
Gecomponeerd in: 2015
Instrument: gitaar
Deze nummers zijn allemaal afkomstig van de cd Wu Wei, te bestellen op bovenvermelde website.

      Wu Wei

Duur: 7:37
      Beginners Mind

Duur: 7:39
      Vonn

Duur: 7:19
      Ochtend in de Westpolder

Duur: 9:11
      De Branding

Duur: 5:45
      Bomen van Kristal

Duur: 5:19
      Nieke

Duur: 3:17
      De Noordkaap

Duur: 6:35
      Een Regendruppel...

Duur: 2:16

Silvia Dragt


Silvia’s missie is om via muziek volwassenen en kinderen weer in contact te brengen met wie ze in de essentie zijn. De klanken die ze speelt laten je volledig stralen en genieten. Silvia speelt pianoimprovisaties die ze helemaal afstemt op degene voor wie ze speelt. De muziek neemt je mee op reis door jezelf. 
Website & contact: www.magictones.nl 

      Breathe

Duur: 4:11
Instrument: Piano
Gecomponeerd in: 2015
Componist: Silvia Dragt
      Grounded

Duur: 3:51
Instrument: Piano
Gecomponeerd in: 2015
Componist: Silvia Dragt

Patrick Broekema


Patrick Broekema bespeelt o.a. gitaar, bouzouki, fluit (tin whistle & low whistle), mandoline en Venezolaanse cuatro. Hij treedt op in theaters, op festivals en op radio & televisie. Patrick speelt in de Nederlandse folkband Finvarra die keltisch/oriëntaalse muziek maakt. Deze nummers zijn een voorproefje van Patricks nieuwe cd met sologitaarmuziek die dit jaar verschijnt. Website en contact: www.patrickbroekema.nl
Over de gitaar
De gitaar waarmee de nummers zijn gespeeld, is de gerestaureerde gitaar van de Moldavisch/Russische componist Leonid Petrovich Karagantcheff (1910-1990) waarmee hij in de jaren ’30 een wereldreis maakte en aan hoven van diverse vorsten speelde (o.a. de Ethiopische keizer Haile Selassie). De gitaar zelf is negentiende eeuws in model en vermoedelijk gebouwd in Rusland circa 1890.

      Gymnopedie no. 1

Duur: 3:14
Componist: Erik Satie
Gecomponeerd in: 1888
Instrument: gitaar
      Sor Study 22 opus 60

Duur: 1:40
Componist: Fernando Sor 
Gecomponeerd tussen: 1778–1839
Instrument: gitaar
Extra informatie: Opus 60 werd in 1837 in Parijs gepubliceerd als studiemethode met een opbouwende moeilijkheidsgraad. Een van de mooiste negentiende eeuwse gitaarcollecties. 
      Train

Duur: 2:53
Componist: Patrick Broekema
Gecomponeerd in: 2016
Instrument: gitaar
Extra informatie: Gecomponeerd in de trein geïnspireerd door het voorbijtrekkende landschap.
      Ural Rowan Tree

Duur: 2:16
Componist: onbekend
Instrument: gitaar
Extra informatie: Dit is een Russisch volksliedje dat gaat over een meisje dat zittend onder de lijsterbes mijmert over haar liefde voor twee jongens en twijfelt  welke ze moet kiezen.

Peter Gouw


Peter Gouw is musicus, docent en werkzaam als creatief muziektherapeut bij Ohmpunctuur. Peter maakt gebruik van een grote verscheidenheid aan instrumenten zoals stemvorken, klankschalen, gongen, trom en fluiten.
Website en contact: www.ohmpunctuur.nl

      Kokopelli Song

Duur: 7:42
Componist: Peter Gouw
Gecomponeerd in: 2012
Instrumenten: o.a. fluit (dubbele native american flute)
Extra informatie: Kokopelli is een indiaanse vruchtbaarheidsgod  en stelt de geest van de muziek voor. De fluit staat voor de levensenergie van het hart, de trommels staan voor de energie van de aarde. Alles wat je in het nummer hoort, (ook de natuurgeluiden) is gemaakt door instrumenten.
      Love Meditation...

Duur: 18:46
Componist: Peter Gouw
Gecomponeerd in: 2012
Instrumenten: meditatiepan, gong, oceandrum
Verdere informatie: Dit nummer bouwt langzaam op en is speciaal gecomponeerd om je lichaam en geest te ontspannen. Je kunt dit nummer dus goed gebruiken om je gedachten van de dag los te laten (en dat zijn er veel!)

Trio Sagaro / Jan Linssen
Trio Sagaro is een samenwerking tussen de Nederlandse musici Jan Linssen (vocalist, guitarist): www.janlinssen.nl, Anadya Wouters (vocalist): www.anadya.nl en Diana Saraswati de Vries (harpist): www.dianadevries.nl 
In het nummer Here I am speelt violiste Martine Stulp mee.

      Gayatri mantra

Duur: 6:27
Melodie gecomponeerd in: 2008 door Jan Linssen
Artiest: Trio Sagaro 
Instrumenten: Harp en gitaar
Extra informatie: De tekst van deze mantra is gevonden in de Rig Veda tussen 1700 en 1100 voor Christus. Meer informatie over mantra’s is te lezen op pagina 104 in het boek.
      Here I Am

Duur: 5:31
Componist: Jan Linssen
Gecomponeerd in: 2016
Artiesten: Jan Linssen en Martine Stulp
Instrumenten: Gitaar, zang en viool
      Spirit of the wind

Duur: 8:06
Componist en artiest: Jan Linssen
Gecomponeerd in: 2016
Instrumenten: Gitaar en zang
      Abwoen

Duur: 5:34
Componist: Jan Linssen
Gecomponeerd in: 2008
Artiest: Trio Sagaro
Instrumenten: Gitaar en zang
Extra informatie: Dit is gezongen in het Arameens. De tekst is wel bekend als het ‘onze vader’.
      Zuiver Mijn Hart

Duur: 4:33
Componist en artiest: Jan Linssen
Gecomponeerd in: 2016
Instrument: Gitaar en zang
      Arati

Duur: 4:51
Componist: Jan Linssen
Gecomponeerd in:
2011
Artiest:
Trio Sagaro
Instrumenten:
Harp, gitaar en zang
Extra informatie:
Arati is een oud Indisch gebed en betekent: ‘de golven van het licht’

Ernesto Arrendell & Zou Diarra


Muzikanten:
Ernesto Arrendell is geboren op Aruba en woont in Nederland. Zou(mana) Diarra is geboren in Mali en woont ook in Nederland. Ernesto is ook te boeken met klankverhalen, muzikale muziekvoorstellingen. Ernesto en Zoumana spelen veel verschillende percussieinstrumenten.
Contact Ernesto: klankinbeeld@gmail.com Website: www.arrendell.nu
Contact Zou: zoudiarra@tele2.nl Website: www.zoumanadiarra.com

      8 Saturn

Duur: 5:48
Componist: Ernesto Arrendell
Gecomponeerd in: 2005
Instrumenten: percussie
      Sun

Duur: 2:04
Componist: Ernesto Arrendell
Gecomponeerd in: 2005
Instrumenten: percussie
      Atmosphere

Duur: 5:24
Componist: Ernesto Arrendell
Gecomponeerd in: 2005
Instrumenten: percussie
      Ochtend (Deel 1)

Duur: 6:19
Componist: Ernesto Arrendell
Gecomponeerd in: 2005
Instrumenten: percussie

Simon Nathan & Carlton Pennypacker


Simon Nathan is componist en dirigent in London en Camebridge, Groot Britanië. Voor deze compositie werkte hij samen met Carlton Pennypacker uit Amerika waarover onderaan de pagina meer informatie te vinden is.
Simon schreef meer dan zeshonderd composities voor klanten zoals de BBC en veel verschillende orkesten in Engeland en Ierland.
Website en contact: www.simonnathan.com

      Skylight Finale backing track

Duur: 5:15
Componisten: Carl Pennypacker & Simon Nathan
Gecomponeerd in: 2015
Muzikant: Simon Nathan
Instrument: Synthesizer
Extra informatie: Dit stuk is gecomponeerd  voor ‘Skylight’, een voorstelling van de Global Science Opera 2015. Global Science Opera is een samenwerkingsverband tussen kinderen in 46 landen die een opera maken. Ook Nederland doet mee. Meer informatie vind je op de website: www.globalscienceopera.com

SPRAK Orchestra


Een Zweedse improvisatie-muziekgroep waarvan de muziekstukken worden uitgevoerd door musici met een fysieke beperking. Ze zoeken steeds naar nieuwe uitingsvormen en muziekklanken. Ze bouwen de meeste instrumenten die ze gebruiken zelf, op hun thuisbasis Medis 5 in Stockholm.
Website: sprak.bandcamp.com
Facebook: facebook.com/sprakorchestra

      Hemtrakter

Duur: 4:27
Componist: Ritar Egna Kartor
Gecomponeerd in: 2016
Ondertitel: Hemvändarsång
      Längtan Bort

Duur: 6:22
Componist: Ritar Egna Kartor
Gecomponeerd in: 2016

Carlton Pennypacker, Stephen Hawking and Orchestra


Deze nummers zijn gecomponeerd door professor Carlton Pennypacker, astrofysicus aan de Universtiteit van Berkeley in Californië in de Verenigde Staten. De teksten zijn geschreven door professor Stephen Hawking, natuurkundige, kosmoloog en wiskundige uit Groot Brittanië. Professor Hawkings leidt aan de ziekte A.L.S. waardoor hij verlamd is.
Alle musici en zangers die meewerkten aan deze nummers zijn afkomstig uit Californië.
De nummers zijn vooral geschikt als luisteroefening 49. Ook goed te combineren met lessen wereldoriëntatie en Engels. De teksten staan eronder.

      The music of time

Duur: 4:02
      Children of darkness

Duur: 6:46
      I have been fortunate

Duur: 5:40
It’s a matter of time,
We must play our part,
When you get to the end
Then it’s time to start,
Then it’s time to start …
Dance a roundelay to the music of time
One step forward and
One step back.
All of nature knows
The secret of time
Everything you get in life
You must give back.
See the mountains rise from the bed of the sea
Stop, Go, Turn around.
Back to the future,
On to the past
Spinning and
Whirling and
Turning around
Time is forever
But nothing can last
Stop Go Turn around
Time is forever
But nothing can last
Stop Go Turn around
It’s a matter of time
In the songwriter’s art
When you get to the rhyme
Then it’s back to the start
Then it’s back to the start.
Dance a roundelay to the music of time
Everything ahead of you
And all behind.
Step into the light,
Promenade, take a bow,
Turn and take your place
At the end of the line.
See the star that’s born in a cradle of fire
Stop, Go, Turn around
See the star destroyed in a radiant pyre
Stop, Go, Turn around
Back to the future,
On to the past
Spinning and
whirling and
Turning around
Time is forever
But nothing can last
Stop, Go, Turn around
It’s a matter of time
It can break your heart,
When you get to the end
Then it’s time to start
Then it’s time to start …